06 Dec 2023

Nieuwsbrief december 2023

Infomoment Londerzeel – einde taksshelter nadert
 

Zoals uitvoerig aangekondigd gaan we in Londerzeel op 5 gemeentelijke gebouwen meer dan 350 zonnepanelen leggen. Midden november vonden twee info-momenten plaats om de inwoners van Londerzeel te informeren over deze plannen en hen aan te moedigen vennoot te worden.

Na de info-momenten zagen we een grote instroom van nieuwe vennoten uit Londerzeel en daarbuiten. Met die extra ingetreden vennoten blijven er nu nog een 70-tal aandelen met fiscaal voordeel via de taks-shelter over (van de 2000 die we er in totaal hadden). In totaal hebben we nu een 550-tal vennoten voor een inbreng van meer dan 560.000 euro. Als je nog aandelen met fiscaal voordeel wilt kopen, is snelheid de boodschap! Uiterlijk op 10 december kan je intekenen, en dit voor zover de voorraad strekt.


Nieuw project – kapitaalsoproep 1,1 miljoen euro – verhoging maximaal aantal aandelen

Na Londerzeel volgt er nog een groot project op de gebouwen van het militair kwartier ‘Majoor Housiau’ in Peutie waar we in investeren samen met Ecopower en Pajopower. Dit gaat over een zeer grote installatie ter grootte van 4760 kWp – goed om het gebruik van 1210 gemiddelde zinnen af te dekken. Om dit te financieren vanuit Noordlicht, gaan we hier vanaf 12 december een kapitaal van 1,1 miljoen euro voor ophalen (inclusief de resterende kapitaalbehoefte voor Londerzeel).

  • We verhogen hiervoor het maximaal aantal aandelen per vennoot tot 80 (20.000 euro).
  • In totaal zoeken we dus een 4400-tal nieuwe vennoten die elk 1 aandeel willen kopen, of een 440-tal die er elk 10 willen kopen, of een 55-tal die er elk 80 willen kopen, of vooral een mengeling van die allen.
  • Het fiscaal voordeel via de taxshelter valt weg, maar dat geeft ons de mogelijkheid om een dividend uit te keren (maximaal 6%).

Aarzel dus niet om vrienden, kennissen en familie aan te moedigen om vennoot te worden of het nu om 1 of meerdere aandelen gaat.

Productiecijfers

In 2023, het eerste jaar waarin al onze installaties het hele jaar actief waren, zullen we afklokken op een totale productie van 198.5 MWh. Vooral de zomermaanden waren heel somber, en daarom ligt de voorspelde productie 14% lager dan tijdens het uitzonderlijk zonnige 2022 (in 2023 zullen we amper boven de 1600 zonneschijnuren uitkomen, terwijl we in 2022 een record van 1972 zonneschijnuren telden).

 

 

Laadpalen politiezone AMOW

In september werden aan het nieuwe politiecommissariaat van politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel (op de voormalige Asphaltco-site in Asse) 4 laadpalen in gebruik genomen. Noordlicht leverde deze laadpalen. Hoofdcommissaris Kurt Tirez: “Naast ons gebouw in het groen met duurzame technieken, werd ook het wagenpark van onze politiezone recent uitgebreid met enkele elektrisch wagens. In het bijzonder kreeg het team dierenwelzijn zo een elektrisch voertuig. Om deze voertuigen van energie te voorzien werden recent 4 laadpalen geïnstalleerd met een laadvermogen van 22 kW elk. Zo zullen onze voertuigen gemiddeld op 3 à 4 uur volledig opgeladen kunnen worden.”

En waarom zouden burgers geen eigenaar worden van windturbines in de Noordzee? Nodig vrienden, collega’s en familie uit om mee te doen aan onze grote enquête!

Vierendertig coöperaties voor hernieuwbare burgerenergie vormen samen SeaCoop, een nationale coöperatie. Hierdoor kunnen alle Belgische burgers mede-eigenaar worden van de toekomstige windturbines in de Noordzee en kunnen ze gezamenlijk de opgewekte energie verbruiken. Net zoals bij burgerenergie op land zorgen offshore windturbines in handen van burgers voor prijsstabiliteit en duurzame, lokale verankering van hernieuwbare elektriciteitsproductie.

Om de groots opgezette communicatiecampagne en de daaraan gekoppelde kapitaalsoproep (2027) voor te bereiden, voert SeaCoop een marktonderzoek uit bij het brede publiek.

Nodig vrienden, familie en collega’s uit om de vragenlijst in te vullen die het communicatieteam van SeaCoop in samenwerking met UMONS heeft opgesteld! Via deze link kunnen ze vóór 8 januari hun waardevolle mening geven. Bedank hen alvast voor hun bijdrage!

Ontdek alvast de resultaten van onze ledenbevraging!

Seacoop ondervroeg alvast de coöperanten. In juni hadden 3.000 van de in totaal 105.000 vennoten van alle Belgische Rescoops deelgenomen aan de bevraging. De resultaten zijn veelbelovend en brengen enkele positieve punten aan het licht:

  1. Maar liefst 95% van jullie is tevreden met hun investering - fantastisch! We blijven ons inzetten om ook anderen deze tevredenheid te laten ervaren.
  2. Jullie tonen een sterke interesse in hernieuwbare energie, vooral in offshore windenergie, met een waardering van meer dan 8/10. Dit bevestigt onze verwachtingen. Dank jullie wel voor jullie steun aan burgercoöperaties voor hernieuwbare energie!
  3. Ongeveer 42% van jullie heeft al van SeaCoop gehoord en begrijpt het goed, met een gemiddelde beoordeling van ongeveer 7/10. Echter, zo'n 75% van jullie wil graag meer informatie over SeaCoop. We nemen dit ter harte en werken aan het voorzien in jullie behoefte aan extra informatie!
  4. Meer dan 80% van jullie toont interesse in investeren in windparken op zee, terwijl 15% nog twijfelt. Ons doel is om jullie beter te informeren, zodat jullie allemaal vertrouwen kunnen hebben in dit prachtige project.
  5. Indien de ongeveer 3.000 invullers van de vragenlijst effectief de bedragen investeren die ze aangeven te zullen investeren, dan kunnen we ruim 9 miljoen euro ophalen. Stel je voor wat dit kan betekenen als we dit extrapoleren naar alle coöperanten... We zijn op de goede weg!

Als je je nog niet geabonneerd hebt op de SeaCoop-nieuwsbrief, aarzel dan niet om dat te doen zodat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen van het project!

https://seacoop.be/nl/ontvangst/ (onderaan)