21 Mar 2024
Coöperatieve groene stroom – waar komt ze vandaan?
Burgerenergie? Dat is samen energie maken, delen en besparen
Burgercoöperatie Ecopower is een energiegemeenschap met leveringsvergunning: met burgerkapitaal realiseren we productie-installaties (zonnepanelen en windturbines), de lokaal opgewekte elektriciteit delen we onder de leden. Maar wist u dat ook andere burgercoöperaties betrokken zijn in dit verhaal van collectief (en dus coöperatief) energiedelen? Ecopower deelt zijn leveringsvergunning met vijftien andere coöperaties zodat die de stroom van hun installaties kunnen delen met hun leden, zónder tussenkomst van commerciële leveranciers.
Thuis groene burgerstroom verbruiken? Deze burgercoöperaties doen al mee
Ecopower deelt zijn leveringsvergunning met energiecoöperaties die ook lid zijn van REScoop Vlaanderen – de federatie van burgerenergiecoöperaties – en die zelf elektriciteit produceren. Op dit moment gaat het over BeauVent, Vlaskracht, CoopStroom, ZuidtrAnt, Volterra, Pajopower, Stroomvloed, Klimaan, Druifkracht, MegaWattPuur, Campina Energie, Bronsgroen, Noordlicht, ECoOB en Denderstroom. Het idee is eenvoudig: we bundelen de krachten om zo veel mogelijk energiecoöperanten thuis te laten genieten van de groene burgerstroom van de installaties waar ze zelf mee in investeren.
Ook voor de burgers maken we het zo eenvoudig mogelijk: wie lid is van een van de deelnemende coöperaties kan dit eenvoudig aanduiden bij de contractaanvraag op de Ecopower-website.
In dit blogartikel legt Ecopower uit hoe het werkt, kijkt naar de cijfers van 2023 en werpt een blik vooruit.