03 May 2022

De zonnepanelen op ontmoetingsplek en co-housing De Okelaar in Wolvertem zijn geïnstalleerd!

De Okelaar is een woongemeenschap op de site van een voormalig klooster en kleuterschool, opgericht in 2012 en in verschillende stappen verbouwd tot een project met 23 wooneenheden voor gezinnen en alleenstaanden, van alle leeftijden, die enerzijds ieder hun privéwoonst hebben en anderzijds willen meewerken aan een gemeenschap, gebaseerd op drie pijlers: ecologisch, sociaal en spiritueel.

Waar in het verleden beweerd werd “dit gaat technisch nooit lukken, PV op groendaken” hebben wij die klus toch maar fijntjes geklaard dankzij de creatieve inbreng van onze installateur. Met dank ook aan Pedro, vennoot en sympathisant van Noordlicht van het eerste uur én bewoner van deze co-housing site, omdat hij bleef geloven in dit project dat zo mooi aansluit bij de doelstellingen van De Okelaar, en omdat hij Joost en alle andere partners meesleurde in dit verhaal.

Met de PV-installatie werken we mee aan hun ultieme doelstelling: maximaal zelfvoorzienend zijn. Op de zuidoostelijk gerichte luifel van het centrale gebouw legden we 26 supergrote panelen, en op de zuidwestelijke dakhelft van een andere gebouw 34 normale panelen. 2 omvormers bedienen elk de helft van beide daken om zo tot een optimale spreiding te komen.

De installatie is voorzien van een smartmeter om op termijn laadpalen en een batterij te kunnen voeden. In plaats van de overtollige energie te injecteren wordt er nu al onderzocht om de zonnestroom te gebruiken voor de verwarming van sanitair warm water, wat nu deels via een zonneboiler, deels via pellets gebeurt.

Het project omvat 60 PV-panelen, verdeeld over 2 daken, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 27 kWp, en zal ruim 23000 kWh per jaar produceren.