10 Oct 2020

Sint-Annasite in Opwijk krijgt zonnepanelen met burgerparticipatie

In Opwijk zal de Sint-Annasite binnenkort zonnepanelen krijgen via de energiecoöperatie Noordlicht. Dit wordt gerealiseerd met burgerparticipatie, via een samenwerking met intercommunale Haviland. 

Op de Sint-Annasite in Opwijk zijn momenteel de tekenacademie, de wijkpost van politiezone AMOW en de brandweerkazerne ondergebracht. 

Door de zonnepanelen te plaatsen met burgerparticipatie slaat gemeente Opwijk een dubbelslag. Haar voorbeeldfunctie rond hernieuwbare energie wordt in de kijker gezet en de ecologische voetafdruk van de gemeentediensten wordt verkleind. Tegelijk worden inwoners betrokken bij het project door burgerparticipatie. Zij investeren in de zonnepanelen en genieten mee van de geleverde opbrengsten. Qua draagvlak onder de bevolking kan dat tellen. 

Dit project past bovendien binnen de opmaak van het gemeentelijk klimaatactieplan, waarvoor Haviland eveneens de gemeente Opwijk ondersteunt. De klimaatdoelstellingen liggen zo stilaan binnen handbereik. 

Gemeente Opwijk is niet de enige die deze stap al zette. Ook Londerzeel, Zemst, Kraainem en Zaventem gingen de samenwerking aan met Haviland en zullen nieuwe projecten uitrollen.

https://www.haviland.be/sint-annasite-in-opwijk-krijgt-zonnepanelen-met-burgerparticipatie