24 Jul 2024

Wordt mee eigenaar van zonnepanelen in Steenokkerzeel – infosessie met in het voorprogramma low impact man Steven Vromman

Burger-energiecoöperatie Noordlicht installeert binnenkort zonnepanelen op het dak van de bibliotheek en service flats aan de Mulslaan. Een volgende gebouw in de gemeente is momenteel nog ter studie. Noordlicht organiseert daarvoor infoavonden op 9 en 10 september. Op 9 september zal er een inleiding gegeven worden door Steven Vromman, bekend van zijn unieke eco-comedy theatervoorstellingen als low impact man, en auteur van boeken als Amor Mundi en Hoop, een kompas in turbulente tijden.

Het project aan de Mulslaan bevat in een eerste fase 146 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 47 kWp en een jaarproductie equivalent aan het jaarverbruik van 13 gezinnen. Daarmee wordt jaarlijks 12 ton CO2 uitstoot vermeden. Na de renovatie van het platte dak komen er nog eens 88 panelen bij.

Dankzij de zonnepanelen kunnen deze gebouwen niet alleen instaan voor een groot deel van hun eigen verbruik, maar ook het overschot delen met andere gemeentelijke gebouwen via het zogenaamde titularisdelen.

Investeer mee

Voor dit project wil Noordlicht 75.000 euro aan burgerkapitaal ophalen. Elke Steenokkerzeelenaar kan dus mee investeren door één of meerdere aandelen van 250 euro te kopen. Ze word je mee eigenaar van de zonnepanelen en deel je mee in de winst.

Meer hernieuwbare energie in onze gemeente

Investeren in zonne-energie is goed voor het klimaat en voor je portemonnee. Alleen heb je niet altijd zelf een (geschikt) dak voor zonnepanelen. Daarom biedt het lokaal bestuur de mogelijkheid om te investeren in hernieuwbare energie in onze gemeente.

De gemeente werkt daarvoor samen met de coöperatieve vennootschap Noordlicht die burgers samenbrengt om te investeren in projecten rond hernieuwbare energie en rationeel energieverbruik. Noordlicht verliest daarbij nooit het maatschappelijk belang en het sociaal oogmerk uit het oog, want de winsten uit de projecten vloeien terug naar de lokale economie en zullen dus steeds een maatschappelijk doel dienen.

Deelname en voordelen

Intekenen doe je via www.noordlicht.be. Daar kan één of meerdere aandelen (max. 80) van de coöperatie aankopen. Een aandeel kost 250 euro en wordt geïnvesteerd in de installatie van de zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen.

Een burger-energiecoöperatie is een democratisch georganiseerde onderneming. Dat betekent dat je op de algemene vergadering, ongeacht het aantal aandelen, één stem hebt. Daar bepaal je onder meer wat het dividend zal zijn.

Infoavonden op 9 en 10 september

Heb je vragen? Maandag 9 september om 19:00 uur organiseren Noordlicht en het lokaal bestuur een infoavond in het gemeentehuis aan de Orchideeënlaan 17. Daar krijg je eerste een korte inleiding door auteur en theatermaker Steven Vromman, en kom je vervolgens alles te weten over het project en de werking van Noordlicht.

Kan je niet fysiek aanwezig, maar heb je wel interesse? Dinsdag 10 september om 19:30 uur  volgt ook nog een digitale infosessie (via Microsoft Teams).

Inschrijven doe je tot en met 6 september via www.steenokkerzeel.be/infoavond-noordlicht. Na de inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en, indien van toepassing, de deelnamelink voor de digitale infosessie. Je hoeft daarvoor geen aparte software of app te installeren.